donderdag 29 oktober 2015

Kind van het oerwoud - Marina Chapman

Titel: Kind van het oerwoud
Auteur: Marina Chapman
Originele titel: The girl with no name
Jaar van eerste uitgave: 2013
Gelezen versie: Nederlands
Gelezen uitgave van: Luitingh-Sijthoff BV
Aantal pagina's: 352

Als peuter wordt Marina Chapman ontvoerd en alleen in een oerwoud achtergelaten. Ze sluit zich aan bij een groep kapucijnapen, die haar leren overleven. Vijf jaar lang kopieert ze hun gedrag: eet wat zij eten, drinkt wat zij drinken, leert hun taal en klimt de hoogste bomen in. Dat is haar redding.
Langzamerhand verliest ze echter elk besef van mens-zijn, totdat ze na vijf jaar door jagers wordt ontdekt, die haar meenemen naar de bewoonde wereld, waar ze nog jarenlang als straatkind leeft.

Uiteindelijk is Marina Chapman een 'gewoon mens' geworden. Ze woont nu in Engeland, heeft een man, twee dochters en drie kleinkinderen. Haar verhaal is opgetekend door haar jongste dochter Vanessa, die haar leven lang al door haar moeder wordt geïnspireerd. Vanessa schaamt zich inmiddels niet meer als haar moeder plotseling in een boom klimt.

Jeetje, wat een verhaal zeg! Ik heb wel eens eerder gehoord van een kind dat tussen wilde dieren was opgegroeid en helemaal verwilderd werd teruggevonden, maar zo uitgebreid als een levensverhaal in boekvorm had ik het nog niet eerder gelezen. Het is bijna ongelofelijk dat één persoon zoveel kan meemaken en ook in een relatief korte tijd (een jaar of tien).

Het is duidelijk te merken dat er erg hard is gewerkt om het verhaal zo volledig mogelijk te maken en het is daarnaast ook eerlijk; sommige dingen heeft Marina pas later bedacht of soms neemt ze aan dat iets op een bepaalde manier is gegaan, en dat wordt altijd benoemd. Daardoor voel je haar onzekerheid nog meer en het idee van op die manier heel belangrijke herinneringen kwijtraken en niet kunnen communiceren met andere mensen komt nog duidelijker bij je binnen.

Het verhaal is heel toegankelijk geschreven en ik heb het binnen een dag uitgelezen (met dank aan een nacht lang wachten op Schiphol en de daaropvolgende reis), maar toch merkte ik dat ik het af en toe wat te omschrijvend vond, waardoor het hier en daar ietsjes taai was.

Kind van het oerwoud is een ongelofelijk, verschrikkelijk, maar tegelijkertijd ook een mooi verhaal over een leven waar je je weinig bij kunt voorstellen, maar waar je een goede indruk van krijgt door de duidelijke beschrijvingen. Aanrader!

Rating: 4/5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten