zondag 12 juli 2015

Verlos ons van het kwaad - David Baldacci

Titel: Verlos ons van het kwaad
Schrijver: David Baldacci
Originele titel: Deliver us from evil
Jaar van eerste uitgave: 2010
Gelezen versie: Nederlands
Gelezen uitgave van: A.W. Bruna Uitgevers
Aantal pagina's: 350


Evan Waller is een wreed man, een levensgevaarlijk monster. Hij is schatrijk geworden door te handelen in alles waar veel geld aan te verdienen valt, inclusief mensen. In zijn drang naar grotere rijkdom gaat hij letterlijk over lijken en nu heeft hij een nieuw doel in het vizier. Een deal die miljoenen mensen het leven kan kosten.
Het is in ieders belang dat Waller wordt tegengehouden en de man die deze taak krijgt toebedeeld, is Shaw. Als agent van een internationale inlichtingendienst is hij gespecialiseerd in het oplossen van conflicten waar ook ter wereld. Maar wat Shaw niet weet, is dat er nog iemand is die Evan Waller in de gaten houdt: Reggie Campion. Zij werkt niet voor een officiƫle instantie, maar voor een organisatie die geheel buiten de wet om opereert. En haar taak is niet om Waller tegen te houden, maar om hem voorgoed uit te schakelen.
Shaw en Reggie, de besten in hun vak, zitten allebei achter dezelfde man aan. De een namens de geheime dienst en de ander namens een particuliere organisatie. Alleen weten ze dit niet van elkaar...

Shaw zit achter Evan Waller aan vanwege zijn criminele praktijken op het gebied van mensenhandel en prostitutie. Evan Waller laat zich niet makkelijk pakken en is erg wreed - ziekelijk wreed - tegen de mensen die proberen wraak te nemen. In Frankrijk gaat Shaw een poging doen Evan Waller te arresteren.

Reggie werkt met een gezelschap dat voor gerechtigheid gaat. Ze zitten achter oorlogsmisdadigers aan en nemen geen genoegen met een arrestatie. Reggie zit nu achter Fedir Kuchin aan en zal niet stoppen tot ze hem te pakken krijgt.

Evan Waller en Fedir Kuchin zijn een en dezelfde persoon en dat betekent dat Shaw en Reggie elkaars concurrenten zijn, maar tegelijkertijd ook hetzelfde doel hebben: ervoor zorgen dat deze man niet meer slachtoffers kan maken. De manieren waarop ze dit doen verschillen alleen enorm. Shaw en Reggie weten van elkaar niet dat de ander ook achter Waller/Kuchin aan zit en proberen elkaar te beschermen voor deze wrede man.

Baldacci heeft het opnieuw voor elkaar gekregen dat ik in een van zijn boeken werd gezogen. Wat spannend! De praktijken van Evan Waller/Fedir Kuchin worden tot in detail beschreven, waardoor het boek misschien niet voor iedereen is weggelegd. Maar voor een ieder die daar tegen kan is dit echt een geweldig boek.

Zoals ik van hem gewend ben heeft Baldacci in Verlos ons van het kwaad de spanning weer goed weten op te bouwen en vast te houden. Het is iets minder 'hoe zit het nou?' tot het einde, maar het zit meesterlijk in elkaar.

Net als altijd bij zijn boeken bleef ik geboeid tijdens het lezen en wordt het nooit voorspelbaar. Alles klopt en toch word je steeds weer verrast door de verschillende elementen die worden toegevoegd om de boel nog net even spannender te maken.

Het verbaast me dat Baldacci steeds weer zo'n geniaal verhaal kan bedenken en zo goed kan uitwerken. Echt, wat een meester in zijn vak.
 
Rating: 4,5/5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten